Morsmelkerstatning

De fleste finner sidene våre ved hjelp av søkemotorer. Vi vet hva dere søker etter, og her er noen av de mest stilte "spørsmålene" dere bruker ved nettsøk. Se også på sidene i menyen - de inneholder mye nyttig informasjon både for ammende og brukere av MME.

Flaskehjelpen anbefaler ikke å bruke morsmelkerstatning, men fraråder det heller ikke. Snakk med helsesøster- eller bror på helsestasjonen om morsmelkerstatning før du tar det i bruk.

Les mer om...

Nedenfor finner du en liste over Ofte Stilte Spørsmål om morsmelkerstatning... (bl.a. om mengde og holdbarhet)

 

FAQ / ofte stilte spørsmål om morsmelkerstatning (MME)

Q: Finnes det noen grense for hvor mye MME man kan gi barnet hver dag?
A: Både ja og nei... I Norge anbefales det å ta kontakt med helsestasjonen dersom barnet spiser mer enn 1 liter MME om dagen. Ellers i Norden gjelder det samme som for brystmelk: La barnet spise når det gir signaler om at det er sultent. På pakken er det normalt en doseringstabell, som sier hvor mye MME man kan gi barnet ved forskjellige alderstrinn.

Q: Kan MME serveres ved romtemperatur?
A: Ja, men dersom den er pulverbasert, må den blandes som anvist på pakningen og kjøles ned til romtemperatur. MME skal ikke varmes opp igjen. Dersom MME er kjøpt "ferdigblandet", på kartong, er det i prinsippet ikke farlig å benytte den uten at den er varmet til kroppstemperatur.

Q: Kan MME holdes lunken over lengre tid?
A: Ja, men vær klar over at bakterier vokser raskt ved kroppstemperatur, så dersom barnet foretrekker at melken holder kroppstemperatur, kan du varme den opp litt hvis det er snakk om at den er blitt noen grader kaldere i løpet av 10 minutter. Med hensyn på bakterievekst er det bedre å varme den opp litt etter 10 minutter enn å holde den varm i varmbad i 15 minutter. Men husk: Ikke gråt over spilt melk! Dersom melken må kastes fordi den ikke ble spist, er det ingen ting å gjøre med. Vent heller til barnet viser tegn til sult og forbered en ny porsjon.

Q: Hvor lenge er MME holdbart?
A: For uåpnet pose og kartong med ferdig blanding: Sjekk datostemplingen (best før dato). For åpnet pose varierer holdbarheten fra 2 uker til 1 måned. Les hva produsenten skriver på pakken.

Q: Hva er MME laget av?
A: MME er designet for å etterlikne morsmelk, og inneholder stoffer som melkeproteiner fra kumelk, langkjedede fettsyrer fra vegetabilsk olje og fiskeolje, mineraler, og vitaminer. En detaljert beskrivelse av innholdet finnes på pakken, under "ingredienser".

Q: Hvis MME inneholder kumelk, kan barnet ha laktoseintoleranse?
A: Det er uvanlig at barn ikke tåler laktose fra kumelk, det skjer oftere at de er allergiske mot melkeproteinet. Ta kontakt med helsestasjonen dersom barnet viser tegn til mageknip.

Q: MME inneholder omega-3, omega-6 og vitamin D. Trenger barnet tran i tillegg?
A: Ja, barnet trenger kosttilskudd utover MME. MME etterlikner morsmelk, og er kun en erstatning for morsmelk, ikke for tran.

Q: Produseres MME i Norge?
A: Nei, ikke så vidt vi vet. Det står på pakken hvor MME produseres (opprinnelsesland).

Q: Hva er økologisk MME?
A: Økologisk henspeiler på at ingrediensene er dyrket eller avlet frem uten bruk av kunstgjødsel, kjemiske sprøytemidler, antibiotika, osv.

Q: Hva er forskjellen på MME for de første 6 månedene og MME for alder 6 måneder og oppover?
A: MME for eldre barn inneholder mer jern, ellers er sammensetningen tilsvarende, det vil si at den er en etterlikning av morsmelk. Les mer her!

Q: Hvem kan man kontakte ved spørsmål om MME?
A: Leverandørene av MME har kundebehandlere og rådgivere som kan svare på spørsmål om produktet. Telefonnummer og eventuelt hjemmeside står på pakken (og her). Helsestasjonene har informasjon om MME. Bare spør!Historie

Morsmelkerstatning er ikke noe nytt! Vi har hatt behov for et alternativ til brystmelk i uminnelige tider.

På begynnelsen av 1800-tallet avtok bruken av ammer (kvinner som gir bryst til andres barn), og bruk av morsmelkerstatning basert på dyremelk økte i popularitet. I 1867 ble den første morsmelkerstatning-formelen oppfunnet.

Les mer i Wikipedia!

Siste skrik

Nestlé er i hardt vær igjen etter at de har sluppet en "Nespresso" for spedbarn kalt BabyNes. Produktet er ikke planlagt lansert i Norge, men kan kjøpes fra Sveits. Snittprisen pr "dose" ligger på ca 10 kroner, og selve maskinen koster i underkant av 2000 kroner. Dermed blir det betraktelig dyrere enn pulvermelk, og også dyrere enn drikkeklar morsmelkerstatning. Ikke uventet har det blitt protester - les mer her.


Comments