Reise

Hvis du liker å reise, er små barn ingen hindring. Alt du må gjøre er å planlegge litt! Vi hjelper deg med gode tips til turen.

Ut på tur, kort eller lang
Lag til en egen seksjon av kofferten eller sekken din, eller pakk en egen sekk til barnet. Da er det lett å finne hva det skal være uten å rote til ditt eget pakk! Ta med det aller nødvendigste, som for eksempel flasker, drikke (doble plastposer for vått), bleier og våtservietter, smekker, ekstra skift, teppe eller pledd, bøker og leker.

Morsmelkerstatning i pulverform kan fordeles i porsjoner i flaskene du tar med, slik at du bare trenger å tilsette vann. Det finnes også praktiske melkepulverdispensere med rom til flere porsjoner melk eller barnemat, for eksempel fra Avent.

Gå på apoteket og be om en babypakke. Da får du gjerne små flasker med shampo, olje, krem som tar lite plass i kofferten.

Kjøp engangssmekker og stellematter på butikken. Disse tar lite plass, og kommer godt med overalt.

Lang tur
Du klarer deg med noen få skift - og noen plagg kan brukes over flere dager. Husk at du kan vaske klær i inn- og utland. Mange byer har vaskerier, hostels og apartment hotels også. På hotell koster det ofte mye å vaske klær, så sjekk på forhånd om hotellet har mulighet for selvvask (laundrette, self-service laundry). Det kan være lurt å ta med seg en liten pose vaskepulver, godt forseglet!

Start tidlig med anskaffelse av pass. Bestill time i forveien, ta bilde, og regn med et par uker leveringstid, selv om det kan gå raskere. Bilde kan du ta selv, hjemme. Da slipper du å engste deg for sammenbrudd i fotoboksen. Plasser barnet på et lyst laken eller foran en lys overflate som vegg eller dør. Ta bilde uten blits, og uten direkte sollys, slik at du unngår slagskygge, men sørg for at rommet er godt opplyst, slik at bildet ikke blir kornete. Barnet skal helst lukke munnen, men med små barn går det fint om munnen er litt åpen. Man skal kunne se begge ørene, øynene skal være åpne og sørg for å få med skuldre, samt litt luft over og ved siden av hodet. Til slutt kan du redigere bildet i for eksempel Picasa fra Google - eller på mobiltelefonen. Her har du muligheten for å øke glød, lys og skygger, og minke kontrasten litt, slik at bildet blir skarpt med myk bakgrunn. Til slutt tar du med bildet til din lokale fotobutikk hvor du får hjelp til å skrive ut bildet i passfotostørrelse.

Fly
Unngå at barnet får vondt i ørene på vei opp eller ned. I tillegg til flaskemat, er det lurt å ta med noen "smoothies", f.eks. Ellas Kitchen barnemat på pose (fra 4 måneder). Smoothies kan også kjøpes i de fleste dagligvarebutikker i utlandet.

Det er tillatt å ta med seg væske gjennom sikkerhetskontrollen hvis det er føde til barnet. Drikkeklar morsmelkerstatning og flasker med rent vann er dermed OK - men ikke mer enn det barnet trenger for reisestrekningen. Ta med litt ekstra, siden barnets spisemønster lett kan forstyrres i en uvant situasjon.

Ta med en liten termos med varmt vann! Bruk det til å varme morsmelk, eller bland ut med kaldt flaskevann for å få riktig temperatur til MME, og miks. Som regel kan du få tevann på flyet, men det kan være vanskelig å få til et vannbad, og det er ikke alltid de har varmvannet klart når du trenger det.

Vær forberedt på søl. Det er ikke lett å mate barnet når man sitter i et trangt flysete med barnet i fanget og andre passasjerer på alle kanter. Hvis dere er to voksne, er det en fordel å dele på oppgavene, sette på smekke og ha våtservietter lett tilgjengelig. Forbered mat, drikke og emballasje som skal åpnes før måltidets start, slik at du slipper å sjonglere mer enn absolutt nødvendig!

Uansett om du skal på en kort eller lang tur, kan du ha nytte av våre generelle tips og triks om flaskemating.

Ofte, men ikke alltid, kan du trille vogna helt til flyet. En sjelden gang får man også lov til å ta med paraplytrille inn i flyet, men da bare for å lagre den i et skap. Vær forberedt på å sjekke vognen inn som spesialbagasje - ta med bæresjal, babybjørn, ergobaby eller liknende, så kan barnet sove på skulderen din mens du har hendene fri!

Bestill krybbe (bassinet) tidlig! Det er gull verdt på langdistanse-flygninger, og blir raskt booket. Som regel er det gratis. Passer best til barn yngre enn 9 måneder.

Tran-lekkasje er vel det siste man ønsker. Det er ikke nødvendig å ta tran hver dag, siden kroppen ikke bruker mer enn den trenger, og lagrer resten til senere bruk. Dermed kan man f.eks. øke den daglige dosen litt før turen, og klare seg fint uten i en periode.

Comments