Tips & triks

Her har vi samlet tips om holdbarhet på brystmelk, tilvenning til flaske, sittestilling, sterilisering og renhold, flaskenekt, puppenekt, oppvarming og mye mer.

Oppbevaring

Morsmelk er holdbar i romtemperatur i 6-8 timer, 2-3 dager i kjøleskapet og 3-6 måneder i fryseren, avhengig av temperatur og emballasje. På apoteket, hos baby-butikker og på Internett finnes mange forskjellige typer oppbevaringsenheter for melk, både som poser og kopper med lokk. Hvis melken skal fryses, emballeres den (pakkes inn) og plasseres direkte i fryseren for nedfrysing. Melken skal ikke stå i kjøleskapet først, fordi bakterieveksten skal holdes på et minimum.Oppvarming i mikrobølgeovn

Brystmelk kan kjøles eller fryses. Frossen melk bør ikke tines direkte i mikrobølgeovn, men den kan flyttes fra fryseren til kjøleskapet ca 10 timer før bruk, og så tines i mikrobølgeovn. Eventuelt kan frossenmelken tines i vannbad først, og så flyttes til mikrobølgeovnen når melken er blitt flytende, for å oppnå serveringstemperatur raskere.

I mikrobølgeovn kan det ta ca 30 sekunder å varme 100 ml, men mikrobølgeovner leveres med forskjellig effekt (styrke), så pass på at melken ikke blir for varm. Varm heller opp melken i korte intervaller, og ryst flasken for å sørge for jevn oppvarming. Mikrobølgeovnen kan varme melken ujevnt, så sørg for at melken er godt blandet før den gis til barnet! 

For morsmelkerstatning skal vannet ha vært kokt og nedkjølt (eller gjenoppvarmet) til ca 40 grader Celcius før du blander inn pulveret.

Når du varmer flasken i mikrøbølgeovnen bør ikke temperaturen overstige kroppstemperatur. Da går næringsstoffer tapt. Ved oppvarming i mikrobølgeovn endres dessuten en andel av aminosyrene i melken, men etter 30 sekunder er melken fremdeles meget næringsrik.

Oppvarming i vannbad

Kald eller frossen brystmelk kan varmes i vannbad. Uansett om du velger å varme flasken i mikrøbølgeovnen, under springen eller i et varmt vannbad, bør ikke temperaturen overstige kroppstemperatur. Da går næringsstoffer tapt. Av samme grunn skal melk ikke varmes direkte på komfyren.

Et godt tips når du skal ut av huset, er å ta med en termos med varmt vann og en isboks eller liknende, slik at du kan lage et provisorisk vannbad når du er på farten.

På kaféer og på mange arbeidsplasser kan du spørre om å få en skål eller mugge med tevann. Aluminiumsmuggen baristaene bruker for å steame melk i har ofte den perfekte størrelsen for å varme tåteflasker i!

Holde jevn temperatur

Det kan være lurt å venne barnet til å spise romtemperert melk fra flaske tidlig. Da blir det lettere å mate fra flaske når du ikke har mulighet til å varme innholdet til kroppstemperatur.

Hvis du ønsker at melken skal holde ca 37,5 grader Celsius, kan det være lurt å ha et vannbad tilgjengelig - bruk en bolle eller skål med varmt vann, og etterfyll eventuelt varmere vann når det kjølner.

Termos

Om du oppbevarer morsmelk i kjøleskapet eller skal ta med morsmelkerstatning ut på tur, kan en termos holde melken kald eller vannet varmt.


Rengjøring

Oppvask og sterilisering

Utstyr kan vaskes i oppvaskmaskin, men det går raskest å vaske opp for hånd. Rengjør alle deler av flaske og eventuelt pumpe. Skyll godt i rent vann og steriliser gjerne ved koking i en kasserolle, med elektrisk steriliseringssett eller med steriliseringssett for mikrobølgeovn (det tar bare 6 minutter).

Selvsteriliserende flasker

Noen flasker, f.eks. Mam"First Bottle" eller "Train flaske", er designet slik at de kan steriliseres for seg selv, uten bruk av sterilisator eller kjele. Alt du trenger er vann og en mikrobølgeovn, og 3 minutter av din tid...Oppmuntring

Ikke gråt over spilt melk

Noen ganger foretrekker barnet morsmelkerstatning fremfor morsmelk, andre ganger våknet barnet bare fordi det trengte din nærhet og for å strekke seg litt. Det er OK at barnet ikke spiser hver gang det våkner! Melk skal ikke gjenvarmes, men ikke vær lei deg for at litt melk må kastes. Det viktigste er at barnet har det bra.

Noen dager er bedre enn andre

Både barn og voksne har dårlige dager. Det går heldigvis fort over. Forsøk å holde humøret oppe. Barnet trenger nærhet, og det kan hjelpe å vugge barnet på forskjellige måter. Rist aldri barnet.

Tilvenning til flaskemating

Starte tidlig

Noen lykkes med å gi flaske tidlig. Når amming er etablert (om mulig) og gjerne når barnet er ca 1 måned gammelt. Start med ett flaskemåltid om dagen. Dersom man tar en lengre pause (flere uker), kan barnet vennes av med flaske og ha vanskelig for å begynne igjen. Trøsten er at vanskelig ikke er det samme som umulig!

La barnet smake

La barnet føle seg frem på tåta/smokken/tuppen/sutten og selv ta initiativ til å suge, istedenfor å tvinge hele flasketuten inn i munnen.

Bismak

Morsmelk som har vært fryst kan få en bismak. Fersk melk eller morsmelkerstatning i tilvenningsperioden kan hjelpe. Barnet kan også ha lettere for å akseptere uvant smak når det nettop har våknet.

Smokk

Ved introduksjon til smokk, kan barnet også være mer tilbøyelig til å akseptere flasken.

Sug på noe annet

Hvis sugeteknikken ikke er på plass, kan det hjelpe å la barnet suge litt på fingeren din. Når barnet er rundt 3 måneder, kan det hende hun ikke har lyst til det. Da kan du forsøke å legge en finger langs over munnen. Legg merke til at barnet suger når det er tett mellom leppene. Forsøk så å tilby flasken.

Ikke vent for lenge

La ikke barnet sulte - gi barnet mat når det viser sult, eller når det er på tide å gi mat. Det kan være vanskelig å venne barnet til flasken når barnet skriker, er overtrøtt eller er veldig sultent. Samtidig kan sugerefleksen komme tydeligere frem nettopp når barnet begynner å gråte, men forsøk å unngå at flaskemating blir assosiert med noe negativt.

Varm tut

Det kan lønne seg å varme silikontuten på forhånd, enten under varmt vann, i vannbad, eller rett og slett ved å ha den litt i din egen munn. Pass på at den ikke er for varm.

Varm melk

Noen barn liker melken litt varmere, dvs opp mot 40 grader C, istedenfor ca 37 C. Vi anbefaler dog at foreldre utviser varsomhet, siden barns sarte munner ikke tåler like høye temperaturer som voksne. Næringsstoffene i melken holder seg dessuten best ved lavere temperatur.


Når barnet sover

Noen barn tar lettere flaske når de sover!

Kos

Det kan hjelpe å smile, snakke rolig til barnet, holde det inntil seg og eventuelt gå og vugge barnet mens man forsøker å gi flaske. La barnet føle seg trygt.

Klemme kinnene

Det skal være tett rundt flasketuten når barnet spiser, slik at det svelger minst mulig luft. Det kan hjelpe å holde en finger inntil ett eller begge kinn, og klemme forsiktig inntil tuten. Noen barn liker også å kunne holde hendene sine litt opp mot ansiktet.

Tett rundt munnvikene

Som nevnt over, må barnet ha ordentlig tak rundt flasketuten for å kunne suge ut melk. Ved tilvenning til flaske, kan det hjelpe å holde en finger eller to i munnviken(e) til barnet, slik at tuten omsluttes fullstendig. Det vil da bli lettere for barnet å få tak på smokken og suge. 

Ta en pause

Dersom barnet nekter å ta flaske, kan det være bra for både deg selv og barnet å ta en pause. Om du har mulighet til det, kan du gi barnet melk fra brystet en stund (opp til flere dager) før du prøver igjen med flaske. Kanskje det går bedre, da.

Mens du går

Dersom barnet ikke spiser når det ligger stille, kan det hjelpe å gå og vugge barnet forsiktig, mens du synger eller snakker rolig med det.

Tilbud, ikke tvang

Dersom barnet ikke vil ha melk, skal det ikke tvinges til å spise. Sett fokus på noe annet (småprating, vugging, søvn, tur, lek, e.l.) en liten stund, og forsøk igjen.

Send mor på dør

Hvis far skal øve seg på å gi flaske, kan det bli protester. Da kan det lette arbeidet om mor finner på noe annet en stund!

Flaskenekt eller puppenekt

Rundt 3-4 måneders alder opplever noen at barnet nekter å spise på den ene eller den andre måten - det være seg amming eller melk eller morsmelkerstatning fra flaske.

Ta kontakt med helsesøster dersom barnet ikke spiser noe som helst. Hvis barnet favoriserer den ene måten fremfor den andre: Gi ikke opp! Prøv ut de andre rådene på siden, og vær tålmodig. I de fleste tilfeller kommer barnet inn i rutinen igjen snart.

Sittestilling

Barnet kan foretrekke en stilling fremfor en annen når det spiser.

Ammestillingen

La barnet ligge på ryggen på fanget ditt, med hodet sitt i armkroken din, og armen som er nærmest deg innunder armen din, slik at denne ikke er fri. Sett bena dine i kryss, slik at barnet kommer litt høyere opp, så du kan slappe av i skuldrene og nakken din. Hold barnets andre hånd bort fra ansiktet sitt med samme hånd. Hold flasken med den frie hånden din, slik at du har full kontroll på matingen. Ikke hold barnet helt fast eller tving barnet til å spise, men la det smake seg frem og se om det liker stillingen.

Liggende

Det kan være lettere å mate barnet mens de ligger på ryggen med hodet litt til siden, i senga, krybben, på stellebordet eller sofaen. Pass på å ha et håndkle eller en klut under barnets hode, siden det kan bli søl. Det er også lurt å ha en pute tilgjengelig, for ikke å få stive skuldre eller "musearm".

Vippestol

Noen barn foretrekker å sitte litt oppreist når de spiser - i armkroken, på magen og brystet ditt, eller i en vippestol. Husk at barnet ikke skal sitte i lengre perioder dersom dette ikke er en naturlig stilling for barnet.

Se en annen vei

Siden flaskemating kan oppfattes som fremmed for barnet, kan man gjøre det til en annerledes opplevelse, for eksempel ved å bruke en annen stilling enn den man benytter ved amming, og ved å la barnet se utover istedenfor innover, eller å gå litt rundt for å la barnet fatte interesse for andre ting enn flasken.

Litteratur

Boken Flaskemating av Margrethe Vik, grunnlegger av flaskeposten.org (som ikke fungerer for tiden), er anbefalt lesing.


Comments